donderdag 18 december 2014

meeleven

Een paar weken geleden toen we 's ochtends op bezoek gingen in Livezile, hoorden we dat de moeder van een aantal kinderen die bij ons naar het programma komen, bevallen was. Toen we langs gingen bij familie, bleken ze net gehoord te hebben dat het kindje overleden was. Het was geboren met de navelstreng een aantal keer om de nek. De verpleegkundige was er wel bij, maar de dokter, die gelijk geroepen werd, kwam pas na een kwartier. Het kindje heeft nog 10 uur  geleefd. We weten het niet zeker, maar het lijkt erop dat ook dit kindje slachtoffer is geworden van onrecht en corruptie. De familie heeft geen inkomsten, en in het ziekenhuis word je - ook al ben je verzekerd - in de praktijk slecht of te laat geholpen als je niet onderhands nog (grote) bedragen toestopt. Heel heftig en verdrietig. 

De dagen erna hebben we de familie kunnen helpen met het regelen van de geboorte- en overlijdensdocumenten en het ophalen van het kindje. Ze wilden graag dat Jeroen bij de begrafenis was. Aan het eind gaf de priester hem een hand. Twee jaar geleden bij het overlijden van de overgrootoma van een aantal kinderen werd ik (Marieke) op de begraafplaats nog weggestuurd en uitgescholden door de priester. Dit keer kreeg Jeroen een hand van hem en werd gegroet. Een stap voorwaarts! Wie weet komt er komend jaar nog een keer een gesprek.
Vorige week werden wij bij dit gezin uitgenodigd bij het slachten van hun varken. Jeroen heeft een stukje van het slachten meegemaakt, 'savonds gingen we er met zn allen naartoe om varken te eten.

Mooi om zo dichter bij deze familie te komen en de stralende gezichten van de kinderen te zien. Aan de andere kant heel verdrietig om te zien wat voor sfeer er in huis is, met een vader en opa die altijd dronken zijn. Voor onze kinderen een eerste 'kennismaking'met dronkenschap, voor de kinderen met wie we werken dagelijkse realiteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten