zaterdag 27 september 2014

Schoolspullen in Livezile en Valea Anilor

Aan  begin van het nieuwe schooljaar houden we altijd een speciale dienst waarbij we een zegen vragen voor de kinderen voor het nieuwe schooljaar. Door de preek, het bijbelverhaal en toneelstukjes heen laten we zien dat God met ze meegaat, ook op school. We bemoedigen ze en sporen ze aan om school serieus te nemen.  Voor veel kinderen in de dorpen, waar ze niet in een 'talige' omgeving opgroeien en waar veel kinderen een achterstand hebben doordat de moeder tijdens de zwangerschap alcohol gebruikte, is de lesstof op school hooggegrepen. Verschillende meiden die we kennen van een jaar of 12 skippen wel eens een dag op school. Begrijpelijk, want als de ouders op dat moment ergens kunnen werken op het land om wat geld te verdienen, moet er iemand achterblijven voor de jongere broertjes of zusjes. Als je dan moet kiezen tussen brood op de plank of een dagje school missen, is de keuze al snel gemaakt. Bijna alle kinderen waar we mee werken in de dorpjes, leven (ver) onder de armoedegrens.... Op de vrijdagen  oefenen we extra met de kinderen uit Livezile met lezen en schrijven.

Als thema dit jaar hadden we 'ik kan alles in Christus, die mij kracht geeft' (Fil 4:13).Aan het eind van de dienst gaven we de kinderen een tasje mee met schoolspullen. In Livezile hadden we een christelijke directrice van een kleuterschool uitgenodigd. Vol vuur vertelde ze bijna een uur lang over Hannah, Penina en Samuel. Hoewel de spanningsboog van de kinderen meestal erg kort is, kon zij ze zo lang echt boeien. Veel moeders waren ook meegekomen, ook zij gingen bemoedigd en aangsepoord weer naar huis.

In Valea Anilor hielden we de dienst buiten, omdat we binnen aan het klussen zijn (verschillende balken waren gerot en de schoorsteen viel bijna naar beneden, dus het was echt te gevaarlijk om binnen te zitten). Aan het eind deelden we naast de schoolspullen ook kleren en zelfgebreide truien uit. De kinderen hadden dit echt niet verwacht, mooi om ze zo te kunnen verrassen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten