donderdag 28 augustus 2014

Veel gebeurd in Valea Anilor

Deze zomer is er veel gebeurd in Valea Anilor

We vertelden in een eerdere blog al over het overlijden van Marinel eind juni. En hoe zijn vrouw Marioara, die al bezig was met het geloof, rondom zijn overlijden al zei dat ze op de plek wil zijn waar hij nu ook is. Eind juli hielden we evangelisatiebijeenkomsten, waarbij ze te kennen gegeven heeft Jezus te willen volgen!
Marinel, overleden in juli

Zijn vrouw Marioara

Ook de moeder van George, Ioana, een van de andere christenmannen, maakte toen die keuze. Op dit moment bestuderen we met ze de bijbel met ze over de fundamenten van het geloof, en half september willen ze gedoopt worden! Groot feest!
Ioana, moeder van George
George

evangelisatiedienst

De evangelisatiediensten vonden plaatst op de avonden van het dagkamp voor de kinderen. Op het moment dat we ook het team uit Gorinchem bij ons hadden. We hadden een grote tent neergezet in de tuin van George, omdat het gebouwtje waar we samenkwamen veel te klein was (2,5 bij 5 m2).
Het was mooi om te zien hoe George met zijn familie gastheer en -vrouwen waren. En hoe ook Costel met zijn vrouw betrokken was. Deze twee gezinnen zorgden voor de maaltijden tijdens de kinderkampen. Op deze manier hebben we onze band ook kunnen versterken met de families van George en Costel, en hebben we echt kans gehad om met elkaar gemeente te zijn.
Een paar dagen na het kamp klusten we nog wat met de Nederlanders in het gebouwtje dat we huurden voor onze samenkomsten. De eigenaresse was  (tegen een eerdere afspraak in) in een deel van het huis gaan wonen op het moment dat wij het gingen huren. Ze deelde behoorlijk de lakens uit en was aanwezig tijdens de diensten, waarbij ze erg negatief deed tegen de kinderen die kwamen. Tijdens het klussen begon ze zelfs een van de christenmannen de toegang tot de kerk te ontzeggen.
Gebouw waar we nu uit zijn

We hebben toen besloten om terug te gaan naar 'ons' oude (ook kleine) gebouwtje, waar we gratis mogen zitten, onder voorwaarde dat we electriciteit regelen. In dit bureaucratische proces zitten we nu, omdat er geen documenten zijn. Het is erg ingewikkeld, t/m overlijdensaktes toe, en meerdere erfgenamen die allemaal betrokken zijn. Gelukkkig zijn de erfgenamen wel heel behulpzaam. We proberen het voor de winter zo klaar te maken dat we er warm en droog kunnen zitten, het gebouw is nl in erg slechte staat. Teveel investeren willen we nog niet, omdat het gevaar dan bestaat dat we uit het opgeknapte gebouwtje gezet worden wanneer het aantrekkelijk genoeg is voor de erfgenamen of evt. kopers (en de prijs dus omhoog gaat). We hopen wel in de komende tijd, terwijl we een relatie beginnen te krijgen met de eigenaars, te kijken of ze open staan om het te kopen. Prijzen zijn hier in de dorpen laag, we hopen het terrein D.V. voor zo'n 3000-4000 euro te kopen. Dan kunnen we daarna stap voor stap iets geschikts neer gaan zetten. 
weer terug in ons oude gebouw

Het was bijzonder om ook in dit proces samen te werken met de 2 gezinnen en een aantal tienerjongens die trouw komen. Door de plotselinge verhuizing moest er veel gebeuren. Het terrein is met de hele groep onkruidvrij gemaakt, ook weer een mooie manier van gemeente zijn. De kerk bestaat inmiddels uit een handjevol volwassenen, zo’n 10 tieners en 10 kinderen. Het is een voorrecht om in deze jonggelovigen te mogen investeren. Naast de diensten hebben we kinderclubs, tienerclubs, geven mandolineles en houden bijbelstudies met de volwassenen.  Ook wordt er wat afgevoetbald. Het is mooi om te zien hoe vier tienerjongens groeien in hun geloof, de bijbel lezen en Jezus beter leren kennen!
CostelGeen opmerkingen:

Een reactie posten