vrijdag 27 juni 2014

Overleden

Gisteren is onze buurman overleden, we trekken veel op met dit gezin. Heftig en verdrietig, het gaat ons aan het hart als we de pijn van zijn vrouw en pleegkinderen zien. Maar ook de onzekerheid en wanhoop die ze ervaren over het leven hierna. We bidden veel voor ze.

Twee weken geleden is een van de drie christenmannen die bij ons naar de kerk in Valea Anilor overleden, op 55 jarige leeftijd. Ook hij laat een gezin in pijn achter. Zelf is hij bij zijn Vader in de hemel. Twee jaar daar voor had hij een droom dat er een bijzonder evenement zou gaan plaats vinden waar hij voor uitgenodigd zou worden. Kort daarna kwam er een evangelist naar zijn dorp die vroeg of hij een openlucht samenkomst onder de boom op de straat voor zijn huis mocht houden. Marinel wist dat dit het evenement was waar hij over gedroomd werd. Tijdens de dienst werd hij zo aangeraakt, dat hij kort daarna zijn leven aan God heeft toevertrouwd. Zijn leven is daarna enorm veranderd.
Een jaar geleden ging deze evangelist naar Frankrijk om te werken en hebben wij de jonge kerk van hem over genomen. Vorige week was de eerste 'evangelische' begrafenis in het dorp. Nieuw voor ons om dit te leiden (vooral Gaby, die ook de hulp van oudere voorgangers heeft ingeroepen), maar ook nieuw voor de mensen uit het dorp. Waar kan worden tradities overgenomen, maar waar het tegen de bijbel ingaat worden andere vormen en inhoud gekozen. Vooral Gaby en Mary zijn er heel wat dagen geweest en hebben ook praktisch geholpen met vervoer etc. De familie noemde dat ze Gaby nu echt als een zoon van hen zien, hoe dicht bij hij bij hen stond.

Voor ons nieuwe ervaringen en indrukken. De dagen t/m de begrafenis komen voortdurend mensen (buren/ vrienden) om mee te waken. Dit gaat ook 's nachts door. Wij zijn gister avond van 10 tot 11 geweest, de tuin zat vol met zo'n 30 mensen op dat moment. We zullen de komende twee avonden ook naar onze buren gaan. Net ook even met Stan en Micha geweest, voor Micha erg indrukwekkend om voor het eerst een overledene te zien. Zondagmiddag is de begrafenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten