maandag 20 mei 2013

Tuin

Ons huis staat op een lap grond van 30 bij 30 meter. Met aan de voorkant een wijngaard van 25 bij 10. Voor ons woonde hier een ouder echtpaar, waarvan de man anderhalf jaar geleden overleden is en de vrouw daarvoor al. Het huis is nu overgegaan op een van de kinderen (die in een andere stad woont). Ze wilde graag dat er mensen in kwamen wonen, zodat het huis niet verder zou vervallen.
Waar we steeds meer achter komen als we met buren praten, is dat de tuin hier vroeger prachtig bij stond. De laatste jaren kon dit bejaarde echtpaar lichamelijk niets meer aan het onderhoud doen. Toen we hier 10 maanden geleden kwamen, stond het onkruid 2 meter hoog. Heel wat in te halen dus...

De meeste mensen hebben hier geen baan en leven voor een groot deel van de opbrengst van hun tuin. Velen hebben ook nog een lapje grond aan de rand van Vanju Mare. Zelf hebben we nooit eerder getuinierd, laat staan een wijngaard gehad.

Met ups en downs en heel wat uren mankracht hebben we langzamerhand de tuin meer op orde. Verschillende buren hebben ons geholpen en ons van alles geleerd. En nog steeds leren we bij.

De wijngaard snoeien en opbinden; lijnen spannen voor de wijngaard; (dode) bomen kappen, 'hoedjes' op de schoorstenen plaatsen nadat tot 2 keer toe vogels er een nestje in bouwden en de rook onze kamer in kwam; beton storten zodat er in dit droge klimaat niet teveel stof/zand naar binnen waait; een moestuin aanleggen...
Zie hier wat plaatjesGeen opmerkingen:

Een reactie posten