woensdag 19 december 2012

De priester deel 1 en deel 2

De priester in Livezile is niet blij met onze komst, en laat dat weten ook.
Het eerste 'contact' met hem was tijdens de begrafenis van een overgrootmoeder van een gezin waar we contact mee hebben. Tijdens de kerkdienst, geleid door de priester, liet hij niks merken, maar op de begraafplaats zelf zei hij -waar iedereen bij was - tegen Marieke dat ze weg moest gaan, schold haar uit en gaf te kennen dat wij  hun kinderen verpesten.
Een week later kwam Jeroen de priester tegen, die op dat moment met een groepje mannen op straat stond. Jeroen groette hen en de priester begon te dreigen en te schelden. Als we niet zouden stoppen, zou hij ons wat aandoen.
Gisteren gingen we naar de school om kerstcadeaus uit te delen. (Velen van jullie kennen die wel, de bekende schoenendozen). Terwijl we met de directrice praatten, die er blij mee was, kwam de priester de gang in (hij geeft Godsdienstles) en begon te schelden, te duwen, te dreigen dat hij ons dood zou maken etc. Hij gaf aan dat hij de kinderen gedoopt heeft en we ons niet met hun kinderen moeten bemoeien. De directrice en andere aanwezigen gingen er niet tegen in ze vroegen ons (toen de priester weg was) om later weer terug te komen.
We hebben daarna nog met de burgemeester gepraat (die zelf orthodox is, maar wel de dingen toejuicht die we hier doen) en kwamen tot de conclusie dat het zo niet verantwoord is om de cadeaus uit te delen. Ook hij heeft nog met de priester gepraat. Vrijdag gaan we weer naar Livezile toe voor ons wekelijkse kinderprogramma/ huiswerkbegeleiding. Het idee is nu om de gezinnen uit het dorp persoonlijk te bezoeken met de cadeaus. We zullen kijken of dat lukt en hoe de sfeer is. We hebben veel wijsheid nodig met elkaar hoe hier verder mee om te gaan. Al een aanklacht indienen (de burgemeester heeft gevraagd of we nog willen wachten om het hogerop, d.w.z. buiten Livezile te zoeken) of toch afwachten? En zoja, gaan we dan naar de meerderen van deze priester, of naar de politie? Mary heeft het hele gebeuren (stiekem) gefilmd, dat hebben we achter de hand. In elk geval bidden we veel voor deze priester, die, wat we van veel anderen horen, een dronkaard is en volgens hun 'slecht' is. Wordt vervolgd...

Wat we nog vergaten te vertellen, was dat ook de kinderen onder druk gezet worden door de priester. De kinderen die komen worden tijdens godsdienstles persoonlijk toegesproken. Als ze blijven komen, krijgen ze een onvoldoende voor religie. Ook op de dag van de begrafenis zei de priester tegen de achterkleinkinderen (en hun moeder) van de overleden overgrootoma dat ze geen snoepjes meer zouden krijgen als ze zouden blijven komen naar ons. De groep kinderen die bij ons komt trekt zich er niet zoveel van aan, maar er zijn andere kinderen die incidenteel kwamen en nu ons niet meer durven aankijken als we ze tegenkomen. Tijdens de bijeenkomst vrijdag hebben we de kinderen verteld dat ze vrij zijn om te komen naar ons, maar ook vrij zijn om niet te komen. Dat wij verder niets tegen de priester hebben; gewoon door gaan met waar we mee bezig zijn, maar ook niet bang zijn.

Vrijdag zijn we langs veel gezinnen persoonlijk geweest om de kerstcadeaus uit te delen, dit gebeurde in alle rust. Zondag was feestelijk, toen gingen we met een groep van 25 man (kinderen, tieners en ons als team) langs veel gezinnen om aan de poort kerstliederen te zingen. Foto's volgen hier nog van! Ook dit ging weer in alle rust. We zagen de priester op een afstand, maar hij is niet naar ons toegekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten